Szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z duuużą ilością jabłek. A do tego chrupiąca kruszonka :-D. Naprawdę warto je zrobić.
Składniki:
ciasto:
2 i pół szklanki maki tortowej
15 dag prawdziwego masła
5 małych lub 4 duże jajka (temperatura pokojowa)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (nie pudru!)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
ok. 1 kg jabłek
kruszonka:
7 dag mąki torowej
6 dag cukru drobnego do wypieków
5 dag masła (prawdziwego)
opakowanie cukru wanilinowego
Jajka ubijamy z cukrem do białości na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy rozpuszczone mało i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, obrane i pokrojone w nieregularne kawałki jabłka i mieszamy całość łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy cienko masłem i posypujemy cieniutką warstwą mąki.
Przekładamy ciasto i posypujemy kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 55 minut (grzałka góra/dół). Po upieczeniu zostawiamy placek do przestudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy formę można już wziąć gołymi rękami, wyjmujemy ciasto z piekarnika, odpinamy brzeg tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu
u
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz