Bardzo smaczny, delikatny, a przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu sernik.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka (używam President lub Pilos)
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
10 dag masła (może być roślinne, ale lepszy jest z prawdziwym)
7 jajek (rozmiar M) lub 5 jajek rozmiar L
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
Ser, masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy cukier z masłem do białości. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie stopniowo ser i obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej. Mieszamy łyżką!
Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi można posmarować cieniutką warstwą masła i posypać delikatnie mąką. Do przygotowanej tortownicy przekładamy sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 60 min (grzałka góra/dół).
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy go tam do solidnego przestygnięcia.
UWAGA! Sernik bardzo wyrasta, a po upieczeniu opada.
Najlepiej smakuje po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego :-)
Oryginalny przepis jest tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz