Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"
Franciszek Dzierżykraj-Morawski
piątek, 7 maja 2010
Makaron z sosem serowym
Smakuje lepiej niż wygląda ;-)
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 szklanka mleka
1 serek ementaler *(taki prostokątny Hochlanda)
15 dag tartego żółtego sera (morski, zamojski lub gouda)
przyprawy: papryka w proszki, sól, suszona pietruszka, czosnek granulowany
Masło topimy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy - ale nie rumienimy. Wlewamy mleko i mieszając doprowadzamy do zawrzenia. Wrzucamy ementaler i ciągle mieszając rozpuszczamy delikwenta. Następnie dodajemy ser żółty i przyprawy. Kiedy masa ma jednolitą, gładką konsystencję polewamy ugotowany, gruby makaron.
Wbrew pozorom można się tym najeść ;-)
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
no i zgłodniałam o nieludzkiej porze na głód :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co będzie na obiad za tydzień ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze bym pleśniowego odrobinę dorzuciła, szkoda, że tylko ja w takich przysmakach gustuję, czasami Maciek się skusi, dla reszty muszę przygotować co innego :(
OdpowiedzUsuńRobię często podobne danie i jest przez moich domowników bardzo lubiane. Modyfikacja to śmietana zamiast mleka i dodatki w postaci brokułów, pokrojonych w talarki parówek i posiekanej natki pietruszki.Smak podnosi też niewielki dodatek gałki muszkatołowej:)
OdpowiedzUsuń