Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 10 maja 2010

"Tortilla"


Celowo tytuł umieściłam w cudzysłowie, ponieważ to coś tylko z grubsza przypomina tortillę.
Ale jest smaczne :-)

Składniki:

pół opakowania grubego makaronu
1/2 kg mielonego mięsa (obojętnie jakiego - mogą też być kawałki wędlin, kiełbasa)
5-6 jajek
15 dag żółtego sera
oregano, czosnek granulowany, suszona pietruszka
olej do smażenia
duża patelnia z pokrywką

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso (lub kawałki wędlin) podsmażamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Jajka lekko mieszamy widelcem do połączenia białek z żółtkami.
Wszystko + przyprawy mieszamy w dużej misce i wywalamy na patelnię z odrobiną (1-2 łyżki) oleju.
Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.
Następnie przykrywamy patelnię pokrywką (z braku takowej można wspomóc się np dużą deską do krojenia - ważne jest to, żeby przykryć całość patelni z zawartością!).
Kiedy już przykryjemy patelnię czym tam mamy, robimy hop do góry nogami i zawartość patelni zgrabnie ląduje nam na przykrywce. Część zrumieniona jest na wierzchu.
Teraz delikatnie zsuwamy zawartość pokrywki na patelnię i obsmażamy tę bladą część.
I po zawodach! Można serwować wygłodzonej rodzinie ;-)
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie i pewnie jest sycące
    mniam,mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Można się najeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wyszły mi klopsy mięso wysło mi na wiór
    z cielęciny robiłam i chyba zle

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba tak. Wieprzowina jest z natury "wilgotna".
    Nie martw się! Następnym razem będzie ok :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. na oczy nie widze, jestem padnięta ide odespać
    tę komunie

    OdpowiedzUsuń
  6. no i znowu głodna jestem ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Międzylesie dziękuje Białołęce za pozytywny komentarz pokonsumpcyjny ;-)

    Aga - pociesz się, że Ty masz już to za sobą, a ja jeszcze w głębokim lesie!

    Madziu - to do dzieła! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  9. dopiero dziś spojżałam na przepis
    też się lubujesz w mięsach i makaronach

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiu - i nieźle smakuje ;-)

    Aga - jestem zdecydowanie mięsożerna ;-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie i sycące. A wędlina nie psuje smaku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie sądzę. Po prostu tortilla ma wtedy inny smak :-)

    OdpowiedzUsuń