Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 20 września 2011

Sernik ze śliwkami



Przepis pochodzi stąd, ale jak zwykle trochę go zmieniłam.


Składniki:

spód:
15 dag kruchych ciastek z czekoladą
5 dag rozpuszczonego masła roślinnego

masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego, lub gotowca z wiaderka
1,25 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2/3 szklanki śmietany 36% (tortowej)
zapach migdałowy
50 dag śliwek

kruszonka
15 dag (1,5 szklanki) mielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
10 dag rozpuszczonego masła roślinnego

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Kruszonka:
Mieszamy migdały, cukier i masło. Wstawiamy do lodówki.


Spód:
Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałeczki, dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, a powstałą masą wylepiamy starannie cienką warstwą dno tortownicy.

Masa:
Jajka ubijamy z cukrem. Do kogla-mogla dodajemy ser, śmietanę, mąkę i zapach. Mieszamy krótko. Wylewamy masę na przygotowany spód. wyrównujemy i układamy na masie połówki wydrylowanych śliwek (skórką do dołu).

Posypujemy kruszonką wierzch sernika.

Pieczemy ok 50 min w temp 160-170 stopni (termoobieg)
Ja upiekłam w zalecanej, czyli 180 i kruszonka za bardzo się zrumieniła.

Sernik po upieczeniu zostawiamy na ok 30 min w lekko uchylonym piekarniku.
Po 30 minutach wyjmujemy, studzimy i kiedy już nie paruje wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. I po co ja tu zajrzałam?? Ślinotok mi się włączył!!!
    Super ten serniczek wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko jakiego smaka mi narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak fajnie,że tez robiłaś to ciasto :)
    Pyszny serniczek prawda?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aagaa - rób! Jest super!!

    Arkadio - do dzieła!

    Majana - pyszny? Nieee!! REWELACYJNY!! :-DD

    Robercie - Twoje komentarze skasowałam. Zarówno tu, jak i na blogu ogólnym. Nie znoszę nachalnej reklamy własnych blogów wklejanej jak popadnie i gdzie popadnie :-/

    OdpowiedzUsuń