
Przepis znaleziony gdzieś w necie.
Składniki:
5 kg cukinii
10 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Cukinie obieramy i usuwamy nasiona. Połowę cukinii kroimy w kostkę, a drugą połowę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wkładamy całość do gara i smażymy, aż zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki i smażymy jeszcze (ciągle mieszając) ok 30 min.
Wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :-)
Moniś i jak to smakuje??? I co to znaczy smazymy?? Takna sucho??
OdpowiedzUsuńSmakuje pomarańczowo, ale nie mdło. I smażymy na "sucho" - to się nie przypala. Cukinia wbrew pozorom puszcza sok. I się robi bardzo rzadka pulpa. Polecam w początkowej fazie smażenie na malutkim ogniu i częste mieszanie, a później to już sobie samo "bulga" ;-)
OdpowiedzUsuń