
Pyszne, wilgotne i oczywiście szybkie w przygotowaniu. Przepis na nie znalazłam tu
Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g pokrojonego ananasa z puszki
do posypania (opcjonalnie)
cukier trzcinowy
płatki migdałowe
Składniki musza mieć temperaturę pokojową
W jednej misce mieszamy suche, w drugiej mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Jak zwykle przy muffinach - byle jak, byle z grubsza się połączyło.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam płatków :-D
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 25-30 minut (kontrola patyczkiem). Studzimy na kratce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz