Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

sobota, 1 października 2011

Muffiny ananasowe




Pyszne, wilgotne i oczywiście szybkie w przygotowaniu. Przepis na nie znalazłam tu

Składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g pokrojonego ananasa z puszki

do posypania (opcjonalnie)

cukier trzcinowy
płatki migdałowe

Składniki musza mieć temperaturę pokojową

W jednej misce mieszamy suche, w drugiej mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Jak zwykle przy muffinach - byle jak, byle z grubsza się połączyło.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam płatków :-D
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 25-30 minut (kontrola patyczkiem). Studzimy na kratce.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz