Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 8 stycznia 2012

Muffiny orzechowo-pomarańczowe


Co tu dużo pisać: są pyszne i tyle ;-)

Składniki:

25 dag mąki
10 dag orzechów włoskich
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajo
10 dag cukru
80 ml oleju
15 dag gęstej śmietany 18%
150 ml soku z pomarańczy

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, orzechy, skórkę, proszek i sodę). W drugiej mokre (sok, olej, jajko, śmietana). Dodajemy składniki suche do mokrych, mieszamy łyżką i napełniamy formę do muffin wyłożoną papilotkami tak ok do 3/4 wysokości.
Wierzch muffinek można posypać cukrem trzcinowym lub grubą rafinadą.
Pieczmy w temperaturze ok 170 stopni (termoobieg) ok 15 minut.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz