Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

niedziela, 24 sierpnia 2025

Ciasto ze śliwkami




Naprawdę pyszne i szybkie w przygotowaniu ciacho. Robiłam je już wielokrotnie i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

Składniki:

20 dag masła (najlepsze jest to prawdziwe, ale ostatecznie może byc też roślinne)
4 jajka L lub 5 M
15 - 17 dag cukru
26 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach lub cukier waniliowy
 ok 60 dag śliwek

kruszonka:

10 dag masła
10 dag cukru
18 dag mąki
opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki (poza masłem) powinny mieć temp. pokojową.
Masło rozpuszczamy. Żółtka rozdzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie wlewamy masło i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, układamy wydrylowane śliwki (skórką do dołu!).
Następnie  całość posypujemy kruszoną zagniecioną z podanych składników.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 55 minut (grzałka góra/dół).
Studzimy i zajadamy ze smakiem :-)

Smacznego!



Oryginalny przepis jest tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz