Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 26 sierpnia 2025

Kurczak ze szpinakiem i makaronem




Potrawa z cyklu "nie wygląda, a smakuje" :-D

Składniki:

ok 50 - 60 dag piersi z kurczaka
20 dag makaronu rurki
40 - 60 dag szpinaku baby
10 dag serka topionego
10 dag sera żółtego tartego
ząbek czosnku
1/2 litra gorącej wody
100 ml mleka
tymianek, sól i pieprz

Piersi kurczak kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego rondla, zalewamy gorącą wodą, dodajemy surowy makaron, posypujemy łyżeczką tymianku i gotujemy pod przykryciem do miękkości makaronu.
Następnie do rondla wkładamy szpinak. Kiedy znacząco zmniejszy swoją objętość wlewamy mleko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oba sery. Kiedy sery się rozpuszczą, próbujemy potrawę i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Smacznego :-)

Oryginalny przepis jest tu.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz