Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

wtorek, 23 sierpnia 2022

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

 




Przepyszne, pachnące wanilią i cynamonem bułeczki drożdżowe są idealną przekąską nie tylko w tak upalny dzień jak dzisiaj.

Sądzę, że nadzienie może być dowolne: marmolada, twarde gruszki itp.

Składniki:

4 - 4,5 szklanki mąki tortowej

3 łyżki cukru

1 jajko 

1 żółtko

40 g świeżych drożdży

250 ml mleka

2 łyżki oleju 

szczypta soli 

2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% 

50 g roztopionego masła 

Nadzienie:

ok. 20 dag obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek 

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kisielu z cukrem (użyłam cytrynowego)

Kruszonka:

15 dag mąki

10 dag cukru

8 dag masła

1 opakowanie cukru waniliowego 


Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku. Wsypujemy do miski 3 szklanki mąki, dodajemy jajko, żółtko, sól, olej, śmietanę, rozpuszczone masło i mieszaninę mleka, cukru i drożdży. Początkowo wyrabiamy łyżką do połączenia się składników. Następnie dosypujemy resztę mąki. Najpierw szklankę, a potem jeśli ciasto nadal się klei, resztę.

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. 

W tym czasie z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki. Jabłka mieszamy z cynamonem i kiślem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 19-20 równych kawałków. Każdy rozpłaszczamy na dłoni na placek, nakładamy jabłka i zlepiamy zgrabne bułeczki. Układamy je sklejeniem do dołu na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min, nagrzewając w tym czasie piekarnik do 180 stopni, grzałka góra/dół.

Pieczemy ok 25-30 minut.

Smacznego 😊

Oryginalny przepis jest tu














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz