Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

czwartek, 20 maja 2010

Biały blok


Przepis na to cudo opublikowała Ania.
Do tej pory robiłam blok klasyczny
Ale postanowiłam spróbować tej odmiany bloku i się nie rozczarowałam!
Jest pycha! Delikatny i smakuje jak puszyste marzenie! Normalnie słońce w deszczowy dzień!


Składniki:
opakowanie mleka pełnotłustego w proszku (nie w granulkach!)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła
skórka pomarańczowa

Masło, oba cukry i wodę rozpuścić w garnku. Troszkę przestudzić. Następnie stopniowo dodawać mleko przesiewając je przez sitko.
Na koniec dodać skórkę pomarańczową.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
I trenujemy cierpliwość ;-)
Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. wyglądza jak ser z papryką .
    maila dostałam ,dzieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakuje wręcz przeciwnie ;-DD

    OdpowiedzUsuń
  3. Taaaaaaaa! Zrobię sobie, zjem i potem będę śpiewać - a ja rosnę i rosnę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O widzisz, ja dodawałam płyn do mleka w proszku, żeby nie używać sitka :)
    Potwierdzam! Ten blok to niebo w gębie, jeśli ktoś lubi smak mleka w proszku :) smakuje podobnie jak słodzone, skondensowane mleko z tubki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu - to śpiewać też umiesz??

    Karmelku - chyba z sitkiem poręczniej? ;-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieważne jak, ważne żeby śpiewać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tra la la...

    Działa!!!!! (hihihi....)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak coś, to moje córki mają pierwszy stopień umuzykalnienia - wiedzą kiedy grają :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego nie robilam, znam tylko w wersji ciemnoskórej....pora zrobić dla domowych łasuchów...ja na diecie, jakby co:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu - zrób go i skuś się chociaż na malutki kawałeczek. Warto! Nie można go porównać z tym klasycznym blokiem. To zupełnie inna słodycz. Zwłaszcza z tą skórką pomarańczową :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. a dlaczego nie może być mleko granulowane - przecież granulowane się łatwiej rozpuszcza? noooo ten tego ten.... tak tylko pytam bo mnie to zastanawia a u nas w proszku mleko jest tylko granulowane... ech...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie może być granulowane!
    Mleka nie rozpuszczamy, tylko mieszamy z przestudzoną masą. Granulki spowodują, że blog będzie grudziaty, a nie gładki jak... wiadomo co ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ...jak pupcia niemowlaczka :D

    no dobra, będę szukać proszkowanego...

    OdpowiedzUsuń
  14. Szukajcie, a znajdziecie ;-)

    OdpowiedzUsuń