Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

poniedziałek, 22 lipca 2013

Ciasto z porzeczkami



Sezon porzeczkowy w pełni. Tak więc, oprócz przetworów z tych uroczych kuleczek, trzeba obowiązkowo zrobić również coś "na ząb". Ząb osoby słodkolubnej, dodajmy ;-)
Przepis znalazłam tu.


Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki czerwonych porzeczek

Jajka ubić wraz z cukrami na puszystą masę. Następnie wlać olej i wymieszać. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.
Odszypułkowane, umyte i osączone na sicie porzeczki wsypać do miski, zasypać ok. 1 łyżką mąki i delikatnie obracając miskę, obtoczyć owocki w mące.
Następnie wsypać je do ciasta, wymieszać ostrożnie łyżką i przelać całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze ok 170 stopni (termoobieg) przez  mniej więcej 40 minut (kontrola patyczkiem).
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz