Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

środa, 31 marca 2010

Kurczak z pieczarkami


Kolejne danie z szybkowara.

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
2-3 szklanki rosołku z kostki (drobiowy)
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz, mąka

Piersi kroimy w kostkę (mniej więcej). Starannie tytłamy mąką i wrzucamy na patelnię z olejem do obsmażenia. Można obsmażać od razu w szybkowarze, ale ja jakoś wolę na patelnie - lepszy mam wymach ;-)
Przekładamy obsmażone mięso do garnka, na wierzch kładziemy pieczarki, pokrojone w plasterki. Zalewamy rosołkiem i zakręcamy gar.
Od momentu "zagwizdania" gotujemy 15 min.
Kiedy już można otworzyć pokrywę bez ryzyka rozbryzgnięcia się obiadu po suficie i ścianach, dodajemy śmietanę i dosmaczamy solą i pieprzem.
Podawać można z kopytkami (jak na fotce), z grubym makaronem, ryżem, kaszą jeczmienną lub ziemniakami.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz