Paprykę robiłam z przepisu Peli
Zalewa:
- 10 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki miodu
- 4 płaskie łyżki soli
- 1 i 1/4 szklanki octu 10%
- 5 listków laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu czarnego, - gorczyca
Z podanych składników ugotować zalewę i ostudzić.
Paprykę (ok. 2,5 kg) umyć, oczyścić z pestek i podzielić na mniejsze kawałki - wielkość według naszego uznania.
Do słoików wkładamy osuszoną paprykę i zalewamy ostudzoną zalewą.
Pasteryzować 10 minut.
Jest rewelacyjna! Kruchutka, miąższ nie oddziela się od skórki, proporcje zalewy wprost IDEALNE!
Polecam!
Wygląda to wszystko nader smakowicie, mniam, mniam, lubie sprawdzone przepisy, będę gościem...garkotłuka
OdpowiedzUsuńNo to czekam na jesienne stragany pełne aromatycznej papryki - zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńBeatko - cieszę się bardzo!
OdpowiedzUsuńSylwuś - warto! Pyszna jest!
a ile ma byc tej papryki? i na ile słoiczków starczy tej zalewy?
OdpowiedzUsuńPrzepis podany wyżej jest na ok 2-3 kg papryki. Co do ilości słoików - to zależy od ich pojemności.
OdpowiedzUsuń