Przepis pochodzi z blogu Peli
Proporcje są zależne od ilości użytych ogórków.
Składniki:- ogórki
- papryka chili (w całości)
- koper- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- łyżka gorczycy
- po kilka ziaren czarnego pieprzu, i ziela angielskiego
Na zalewę:( Podana ilość zalewy to jakby podstawowa jednostka miary - ja zawsze gotuję kilkakrotnie więcej)
- 0,5 l wody
- 10 dkg cukru
- 2 dkg soli
- 100 ml octu
Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osączyć.
Ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryczki oraz koper i przyprawy.
Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet i gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć.
Pasteryzować 25 minut w wodzie lub w piekarniku w temp. 120 C.
Po ostudzeniu odstawić na dwa miesiące do spiżarni, żeby nabrały "mocy prawnej" ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz