Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

sobota, 13 marca 2010

Ogórki z chilli

Przepis pochodzi z blogu Peli
Proporcje są zależne od ilości użytych ogórków.
Składniki:- ogórki
- papryka chili (w całości)
- koper
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku

- łyżka gorczycy
- po kilka ziaren czarnego pieprzu, i ziela angielskiego



Na zalewę:(
Podana ilość zalewy to jakby podstawowa jednostka miary - ja zawsze gotuję kilkakrotnie więcej)
- 0,5 l wody
- 10 dkg cukru
- 2 dkg soli
- 100 ml octu

Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osączyć.
Ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryczki oraz koper i przyprawy.
Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet i gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć.
Pasteryzować 25 minut w wodzie lub w piekarniku w temp. 120 C.

Po ostudzeniu odstawić na dwa miesiące do spiżarni, żeby nabrały "mocy prawnej" ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz