Pewien pan swojego kucharza strofował,
Że mu obiad zbyt kwaśny i pieprzny zgotował,
Że wszystko ta nieszczęsna popsuła przesada,
"O, zgrozo! o, zgorszenie - kucharz odpowiada -
Jakże można, mój panie, tak dalece błądzić:
Nie umiejąc gotować, o potrawach sądzić?
Pańskie zdanie zupełnie śmieszne i opaczne!
Musisz jeść, co ci daję, i wierzyć, że smaczne"

Franciszek Dzierżykraj-Morawski

czwartek, 1 kwietnia 2010

Mazurek kokosowy


Robię go już od wielu lat. Jest naprawdę smaczny i szybki w przygotowaniu.
Spód, czyli kruche ciasto robimy tak jak do mazurka daktylowego

Masa:
10 dag miękkiego masła
1 jajko
25 dag wiórków kokosowych
400 ml śmietanki (9%)
3 łyżki cukru
2 gotowe białe polewy

Upiec kruchy placek o wymiarach 25x30.
20 dag wiórków gotować ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
Masę rozsmarować na cieście. Na wystudzoną masę kokosową wylać polewy. Brzegi mazurka posypać resztą wiórków i ozdobić dowolnie.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz